Dolar 28,9093
Euro 31,5046
Altın 1.891,10
BİST 7.948,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bolu 16°C
Az Bulutlu
Bolu
16°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 17°C
Paz 14°C
Pts 13°C
highfive
highfive

ATİLLA YILMAZ’DAN DEPREM UYARISI!

ATİLLA YILMAZ’DAN DEPREM UYARISI!
highfivehighfive highfive
A+
A-
27.04.2023
453
ABONE OL

Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası Bolu Temsilcisi Başkanı Jeoloji Mühendisi Atilla Yılmaz, Bolu’nun Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek, Elmacık Bloğunun yani Bolu Dağı tüneli ağzına kadar olan bölgesinin kırıldığını söyledi.

highfiveevyap

Bolu’da Merkez Üssü Kızılağıl olan pek çok deprem meydana geldi. 4.8 şiddetindeki deprem yüreklerimizi ağzımıza getirirken, sonrasında ki küçük küçük olan depremlerde geceleri uykusuz geçirmemize neden oldu. Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası Bolu Temsilcisi Başkanı Jeoloji Mühendisi Atilla Yılmaz, Bolu’nun Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek, Elmacık Bloğunun yani Bolu Dağı tüneli ağzına kadar olan bölgesinin kırıldığını söyledi.

highfive

“Mikro Bölge Etüt” çalışması yapılmalı”

Ülkemizde, 18 il ve 103 ilçemizin Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerinde bulunduğuna ve bu hattın doğudan batıya sürekli küçük küçük depremler ürettiğine dikkat çeken Atilla Yılmaz, İlimizde acilen “Mikro Bölge Etüt” çalışmasının yapılması ve önlem alınması gerektiğini söyledi. Bu çalışma için Bakanlığa başvurunun yapıldığını ve en geç altı ay içinde risk haritasının çıkartılması gerektiğini belirten Atilla Yılmaz, “Depremi bilen bir il olarak bu konuda çok gerideyiz. Gerede ilçemiz bile bu işi çözdü. Riskli binaları tespit edip yıkıma bile başladılar. 1999 yılı öncesi bütün binaların tespit edilmesi gerekiyor. Zemin özelliklerine göre imar planları yeniden yapılmalıdır. Ülkemizde hangi zemine ne kadar kat verilecek, neresi ticari alan olacak konusunu Harita Mühendisleri ve Şehir plancıları karar veriyor. Oysa buna Jeoloji Mühendisleri olarak biz karar vermeliyiz. Hangi zemine kazık temel yapılacağı, hangi zemine normal temel atılacağı hususu çok önemlidir. Kazık temelin maliyeti normal inşaat maliyetinin en fazla yüzde beşi civarındadır” dedi.

“Bu depremler bizi korkutmasın”

Bolu Dağı tüneli ile Elmalık arasında kırılmayan küçük bir alanın kaldığına dikkat çeken Atilla Yılmaz, burada kırılmayan fayın sık sık küçük deprem üretebileceğini anlattı. Atilla Yılmaz, “Bu bölgede ufak ufak ve belirli aralıklarla deprem olması çok normal. Bu depremler bizi korkutmasın. Ancak medya da ve sosyal medyada sık sık yer almasını da doğru bulmuyorum. Asıl bu haberler halkımızı korkutuyor. Haberci arkadaşların bu konuda biraz daha hassas olması gerekiyor. Bu küçük depremlerin medya da yer almasını doğru bulmuyorum” şeklinde konuştu.

HABER: Havva AKÇA

highfive
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.